Om Criollo Chocolaterie

Allt började under våren 2004…. På dagarna satt jag i receptionen på Advokatbyrån och på kvällarna experimenterade jag hemma i köket med olika chokladganacher och samtidigt renoverade vi den gamla lokalen i den sekelskifteshuset på Järnvägsgatan 24 på Limhamn.

Så här såg det ut inne i butiken när vi byggt färdigt väggen och sågat och murat nischerna i lättbetong.

hylla i butiken

 

Jag åkte iväg till Valrhona-skolan i Tain l’Hermitage i Frankrike för att lära mig mer om pralintillverkning. Under sommaren fortsatte förberedelserna och den 9 september var det invigning på Limhamns första chocolaterie. Jag hade gjort nästan ett tusen praliner och det kom massor av folk – jag var överlycklig!

Birgitta hänger upp skylten

 

Ett par månader senare höll jag min första chokladprovning. Det var 23 personer och jag minns att jag var jättenervös, men allt gick bra och jag fick världens adrenalinkick. Nästa sommar började vi även café Criollo med en liten uteserververing där det serverades hemlagad glass, kaffe, varma eller kalla chokladdrycker och chokladtårta.

uteservering
Att experimentera med nya spänande smakkombinationer är bland det roligaste som finns. Vi använder mer och mer ekologiska ingredienser i vår tillverkning och söker efter de bästa och renaste ingredienser vi kan hitta.

På Chokladfestivalen i Stockholm var det pralintävling och jag tänkte att det måste jag prova på. För att deltaga skulle man tillverka en ljus och en mörk pralin. Man skulle lämna in 30 praliner av varje sort. Jag gjorde en ljus pralin som jag smaksatte med kardemumma och saffran och en mörk med rökig Laphroaig whisky som smaksättning. Innan domarna utsett en vinnare så gick flyget hem till Malmö. Nästa dag ringde tävlingsarrangörerna och tala om min förvåning när de meddelar att jag vunnit tävlingen – min Laphproaig-pralin hade utsetts till ”Årets Pralin” – yippee…!! 😀