Från böna till choklad

Kakaoträdet växer i området cirka 20 breddgrader över och under ekvatorn – som ett bälte runt jorden. Kakaofrukterna växer direkt på stammen och på de äldsta kraftigaste grenarna.

 

criollo kakaoträd chuao

 

Här var vi på besök i den lilla byn Chuao i Venezuela där man enbart odlar Porcelana som är fantastiska Criollo-bönor. Där torkar man sina kakaobönor framför kyrkan.

väggmålning i Chuao

Criollo kyrkan i Chuao

 

Här står jag på en plantage i Soconusco i södra Mexico. Vi blev bjudna på en underbar varm choklad där man malt kakaobönorna tillsammans med jordnötter som är typiskt för området.

Birgitta i Soconusco

 

Frukterna kan skördas flera gånger om året. Skördade kakaofrukter från Tapachoula – en liten plantage i Tabasco, Mexico.

kakaofrukter

 

Så här ser de färska kakaobönorna ut när de ligger inbäddade i sitt fruktkött. Det är mellan 20 och 50 bönor i varje kakaofrukt.

En öppnad kakaofrukt

 

Första steget vid tillverkning av choklad är fermenteringen. Då jäses bönorna i 3-5 dagar för att utveckla smakerna i bönorna.Därefter är det dags för bönorna att torka i solen.

soltorkar

 

Kakaobonde utanför Oaxaca i Mexico undersöker kvaliteten på sina bönor.

man visar kakaobönor

 

Bönorna mals i en metate på tradiotionellt sätt. Här har man blandat bönorna med mandel, kanel och socker. Därefter formas chokladmassan till runda kakor eller bollar. Dessa rivs eller hackas för att göra varm choklad.  Här mals bönorna i en kakaokvarn i en liten chokladfabrik i Oaxaca.

maler ner

 

De flesta kakaobönor exporteras runt om i Europa. På Chokladfabriken rostas bönorna för att utveckla sina smaker och aromer. Efter rostningen skalas och mals bönorna och chokladen kan tillverkas.

chokladtillverkning

 

Kakaobönan är ett av världens mest antioxidantrika födoämne. Den är mycket energirik och innehåller:

50% fett
c:a 20% kolhydrater
c:a 20% protein
1,5% teobromin
5% vatten
3,5% vitaminer och mineraler (t ex kalcium, järn, fluor, magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin)

Det sägs att Choklad ökar känslan av kärlek och lycka! Länge trodde man att det berodde på att chokladen innehåller fenyletylamin som är ett kemiskt ämne med centralstiulerande effekt som finns naturligt i hjärnan. Men för att det ska ge någon effekt måste man äta flera kilo av choklad. Istället tror man nu att lyckokänslan har att göra med att choklad frigör anandamid, kroppens eget cannabis. Dessutom finns ämnet serotonin i choklad, en signalsubstans, som liksom solljuset kan öka känslan av glädje och lycka!